29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

PD joaca tare

Boc a pus ieri pe masa Aliantei un proiect de fuziune cu iz de ultimatum. Oferta PD are doua fatete. Una buna, ca raportul PNL-PD ramâne unu la unu, desi sondajele vad PD de doua ori mai bine, si una rea, ca democratii vad viitorul partid afiliat la PPE. Prima face ca oferta sa fie aproape de nerefuzat, a doua se izbeste de faptul ca majoritatea liberalilor nu vor sa renunte la doctrina. Proiectul lui Boc contine inclusiv un calendar amanuntit de negocieri ce incep azi si se termina la congresul de fuziune de pe 15 iulie.


Potrivit liderului democrat, fuziunea trebuie sa porneasca de la principiul paritatii intre PD si PNL, iar noua formatiune de centru-dreapta sa fie afiliata la Partidul Popular European. In plus, denumirea partidului ar trebui sa aiba, in mod obligatoriu, componenta PNL-PD, iar propunerea lui Boc a fost Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD), „pentru a conserva ceea ce avem in momentul de fata“. Anuntul a fost facut cu câteva ore inainte de sedinta Consiliului National de Conducere a Aliantei, insa Boc a spus ca l-a informat telefonic pe Calin Popescu Tariceanu despre acest proiect. „Premierul a spus ca se va discuta in Alianta despre acest subiect“, a adaugat Emil Boc.


Calendarul stabilit de Biroul Permanent National al PD cuprinde date precise despre etapele pe care ar trebui sa le parcurga liberalii si democratii in urmatoarele luni. Timp de trei luni ar trebui ca problema fuziunii sa fie dezbatuta in comisii paritare la nivel local si judetean, urmând ca in luna mai sa fie stabilit statutul noii formatiuni politice. Potrivit acestui plan, intre 1 si 15 iunie se vor organiza dezbateri si se vor primi amendamentele pe marginea proiectului de statut in comisiile judetene paritare, iar pe 1 iulie va fi organizat Congresul.


Liberalii au fost luati prin surprindere de calendarul PD. Presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, a afirmat ieri ca liberalii vor lua o decizie cu privire la fuziunea cu PD, exclusiv pe baza punctului de vedere al organizatiilor judetene, la urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente, programata pentru 24 februarie. Iar pâna atunci, reprezentantii de la centru ai partidului vor evita sa se pronunte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS